Çay bitkisinin dünyada Çin’den yayıldığı biliniyor. Çay yapraklarının sıcak suda bekletilmesiyle ortaya çıkan içecek, içindeki tein maddesi nedeniyle yorgunluğu alıyor, zihni açıyor, kılcal damarlara oksijen taşıyarak ağrıları gideriyor ya da hafifletiyor. Siyah ve yeşil çay en popüler türler arasında yer alırken, beyaz çay şifa kaynağı olarak görülüyor.
Çay, 17. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nda da biliniyor ve tüketiliyordu. Türkler, Avrupa’yı kahve ile tanıştırırken, Türkiye’de çay üretimi konusunda araştırmalara başladı. Rize’de yapılan araştırmalar sonucunda en uygun bölgenin Karadeniz olduğu tespit edildi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra çay konusu ihmal edilmedi. 1924’te çıkarılan yasayla çayın üretimi teşvik edildi.
Çay, Türkler tarafından çok sevildi ve milli içecek haline getirildi. Türkiye’nin çay tüketiminde dünya lideri olmasıyla birlikte Rize, ülke genelinde en fazla çay üretimine sahip il konumunda. Türk çayı dünyaca ünlüdür ve çeşitli ürünlerle tüketicilere sunulmaktadır. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bünyesinde bir ‘Çay Gen Bankası’ oluşturulmuş, Sri Lanka’da ise Türkiye’ye yapılan yardımlar sebebiyle ‘Erdoğan Çayı’ adı verilmiştir.
ÇAYKUR, organik, yeşil, beyaz, pudra gibi farklı çay türlerini üreterek tüketicilere sunmaktadır. Türk çayı, ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras’ listesinde yer alırken, Rize-Artvin Havalimanı’nın kulesi bile ince belli çay bardağı şeklinde tasarlanmıştır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.