DOLAR 32,5736 0.17%
EURO 34,9020 0.65%
ALTIN 2.433,390,04
BITCOIN 21719000,76%
İstanbul
19°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Beyaz yakalının kara günleri: Maaşlar memnun etmiyor, ücret artışı beklentinin çok altında
  • Görüş Haber
  • Ekonomi
  • Beyaz yakalının kara günleri: Maaşlar memnun etmiyor, ücret artışı beklentinin çok altında

Beyaz yakalının kara günleri: Maaşlar memnun etmiyor, ücret artışı beklentinin çok altında

ABONE OL
Şubat 15, 2021 08:14
Beyaz yakalının kara günleri: Maaşlar memnun etmiyor, ücret artışı beklentinin çok altında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstihdam platformu kariyer.net’in Curiocity ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, her 10 beyaz yaka çalışandan 6’sı, mevcut maaşından memnun değil. 2-3 bin lira maaş alanların yüzde 74’ü daha yüksek kazançlı bir iş arayışında. Çalışanların yüzde 24,1’lik maaş artış beklentisine karşılık ortalama yüzde 12,4’lük artış gerçekleşti.

Beyaz yakalının kara günleri: Maaşlar memnun etmiyor, ücret artışı beklentinin çok altında

İş arama platformu kariyer.net’in Curiocity ile gerçekleştirdiği araştırma, ‘beyaz yakalı’ çalışanların işlerinden ve maaşlarından memnun olmadıklarını ortaya koydu.

18 Aralık 2020 -4 Ocak 2021 tarihleri arasında, dört bin beyaz yaka çalışan ve 830 işverenin katılımıyla gerçekleştirilen ‘2021’in Nabzı: Beyaz Yaka Çalışan ve İşverenler Neler Bekliyor?’ adlı araştırmaya göre, çalışanların 2021’de yüzde 24,1’lik maaş artış beklentisine karşılık yüzde 12,4 artış gerçekleşti.

Araştırmaya katılan her 10 beyaz yaka çalışandan 6’sı, mevcut maaşından memnun olmadığını belirtirken, memnun olanların oranı ise sadece yüzde 15 oldu.

Adayların yeni işlerinden beklentileri sorulduğunda ise birinci sırada yüzde 29 ile tatmin edici bir maaş ve prim sistemi geliyor. Bunu ‘yükselme’ ve ‘kariyer imkânı’ takip ediyor. Maaş artış oranının işe devam etme kararında da etkili olduğu görüldü.

Adayların yüzde 70’i, istediği zam oranını alamaması durumunda daha yüksek kazançlı bir çözüm arayışına gireceğini dile getiriyor. Bu oran 2-3 bin lira maaş alanlarda yüzde 74 civarındayken, 20 bin lira ve üzerinde maaş alanlarda yüzde 53 olarak kaydedildi.

PANDEMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Araştırmaya katılan işverenlerin yüzde 46’sı şirketlerinin pandemi sürecinden olumsuz etkilendiğini belirtiyor.

Bu şirketlerin yüzde 51’i kısa çalışma ödeneği aldığını belirtirken, sağlık problemleri nedeniyle iş süreçlerinin aksadığını, döviz kurlarındaki artış nedeniyle ekonomik sıkıntı çekildiğini ve çalışanlara ücretsiz izin kullandırmak durumunda kalındığını dile getiriyorlar.

Pandeminin ‘kendilerine yaradığını’ söyleyen şirketlerin oranının ise yüzde 20 olduğu görülüyor. Bu şirketler artan iş hacmi sebebiyle büyüdüklerini, yeni işe alım yaptıklarını bildiriyor.

BAZI MASRAFLAR KARŞILANDI

Araştırmaya göre şirketler, daha çok personelin cep telefonu ve internet ihtiyacını karşıladı. Çalışanların yemek ücretleri de maaşlarına yansıtıldı.

Öte yandan uzaktan çalışan şirketlerin yüzde 54’ü normalleşme olması durumunda bu yıl ofise dönüş planlıyor. Yüzde 31’i de hibrit bir yapıdan devam edeceğini belirtiyor.

‘BİLİŞİMDE İSTİHDAM ARTTI’

Araştırma sonuçları hakkında DHA’ya değerlendirme yapan Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, pandemi sürecinde iş piyasasının durumu için, “En çok istihdam ise bilişim sektöründe gerçekleşti. Bunda e-Ticaret platformları etkili oldu. E-Ticaret’e bağlı olarak lojistik, kurye gibi sektörlerde istihdam arttı” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.