DOLAR 32,4945 0.3%
EURO 34,8284 0.62%
ALTIN 2.427,432,00
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Antik Deniz Feneri Patara’da Yeniden Doğuşa Hazırlanıyor

Antik Deniz Feneri Patara’da Yeniden Doğuşa Hazırlanıyor

ABONE OL
Nisan 7, 2024 13:03
Antik Deniz Feneri Patara’da Yeniden Doğuşa Hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Patara’da Likya Birliği’nin Başkenti

Antalya’nın Kaş ilçesinde, Milattan Önce 1’inci yüzyılın ortalarında 23 kentten oluşan Likya Birliği’nin başkenti olarak bilinen Patara’da heyecan verici kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Roma İmparatoru Nero’nun prestij eseri olarak yaptırdığı antik deniz feneri, Prof. Dr. Havva İşkan Işık liderliğinde titizlikle restore ediliyor.

Taş Taşın Üzerine: Restorasyon Süreci

Prof. Dr. İşkan Işık, fenerin taşlarının birbirinden farklı formlara ve görünümlere sahip olduğunu belirterek, her taşın özel olarak üretildiğini vurguladı. Bilgisayar destekli 3 boyutlu modellemeler kullanılarak taşların yerleri belirlenmeye çalışılıyor. Deniz suyu ve rüzgarın etkisiyle hasar gören taşların onarımları uzun zaman aldı.

Yeniden Doğuş

Prof. Dr. Işık, fenerin kısa bir süre içinde tamamlanacağını ve en üst kısımdaki kemerin kubbesinin 4-5 ay içinde görülebileceğini belirtti. Antik dönemde gemilere yol gösteren fenerin işlevinin günümüzde de devam etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Işık, fenerin tekrar ışık saçmasını ve Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlamasını umut ettiğini ifade etti.

Binlerce Taşın Yerine Konulması

Prof. Dr. Işık, Patara Deniz Feneri’nin restorasyonunun zorlu olduğunu ancak büyük bir keyif aldığını belirtti. Bin 600 taşın yerine konulduğunu ve tamamlandığında bu sayının bin 800’e ulaşacağını söyledi. 20’nci yüzyılın sonlarında Prof. Dr. Fahri Işık tarafından fenerin kalıntılarının keşfedildiğini hatırlattı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.