Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na katılan bir firma yetkilisi, Türkiye’nin kültürel mirasını korumak adına coğrafi işaret tescil belgesinin önemli olduğunu vurguladı. Coğrafi işaretlerin Türkiye’nin zenginliğini yansıttığını belirten yetkili, kurumlarının bu alanda ciddi çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.
Yetkili, Türkiye’de coğrafi işaret korumasının başladığı 1995 yılından bu yana tescil sayısının hızla arttığını açıkladı. 1995-2005 döneminde 69 tescil sayısından, 2015-2023 yılları arasında 1328’e ulaşıldığını belirten yetkili, ülkemizin coğrafi işaret sayısının bugün itibarıyla 1639 olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin coğrafi işaretler konusunda Çin’den sonra dünya genelinde ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti.
Firma yetkilisi, Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili konusunda da önemli adımlar attıklarını aktardı. TÜRKPATENT olarak AB tescili için başvurular yapıldığını ve uzmanlar eşliğinde teknik destek verdiklerini belirten yetkili, 2022’de 8 olan AB tescil sayısının günümüzde 27’ye ulaştığını ve yıl sonunda 29’a çıkacağını söyledi.
Durak, coğrafi işaretli ürün sayısının çoğaltılmasının yanı sıra markalaşmaya da ağırlık verdiklerini vurguladı. WIPO ile iş birliği yaparak AB tescilli ürünlerin markalaşmasını hedeflediklerini açıklayan yetkili, ürünlerin kalite standartlarından ambalajlarına kadar markalaşma sürecinde destek olacaklarını belirtti. Bu çalışmanın üreticilere daha fazla katma değer sağlamayı amaçladığını belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.