DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 2152474-0,20%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Anlaşmalı Boşanma Davası: Nedir ve Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma Davası: Nedir ve Nasıl Açılır?

ABONE OL
Kasım 6, 2023 08:34
Anlaşmalı Boşanma Davası: Nedir ve Nasıl Açılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Anlaşmalı boşanma, eşlerin evliliklerini sonlandırma kararını karşılıklı anlayış ve uyum içinde alabildikleri bir süreçtir. Çekişmeli boşanma davalarına kıyasla, anlaşmalı boşanma davası daha az karmaşık ve daha az maliyetli olabilmektedir. Eşler arasında mal paylaşımı, nafaka ve çocukların velayeti gibi konuların önceden anlaşılarak belirlenmesi, bu tip davaların daha hızlı sonuçlanmasına olanak tanır.

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Anlaşmalı boşanma süreci, eşlerin bir protokol hazırlayarak, evliliklerini nasıl sonlandıracaklarına dair tüm detayları belirlemesiyle başlar. Bu protokol, eşler arasında varılan tüm anlaşmaları detaylı bir şekilde içermelidir. Protokol, mahkemeye sunularak yasal sürecin başlamasını sağlar.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası açılırken, öncelikle eşlerin bir avukatla görüşmeleri önerilir. “Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır?” sorusunun cevabı, kolay gibi görünse de, anlaşmalı boşanma davasının sonuçları düşünüldüğünde tarafların farkında olmadıkları detay hususlar nedeniyle büyük ve geri dönüşü imkansız hak kayıpları söz konusu olabilir. Örneğin anlaşmalı boşanma davasında mal paylaşımına ilişkin detaylı düzenleme yapılmamışsa, anlaşmalı boşanma gerçekleşmiş olmasına rağmen mal rejiminin tasfiyesi davası ayrıca açılabilmektedir. Bu nedenle düzenlenen tüm hususların yoruma kapalı ve şüpheye mahal bırakmayacak bir açıklıkta belirlenmesi gerekmektedir. Avukat, sürecin nasıl işleyeceği ve yapılması gerekenler konusunda detaylı bilgi sağlar. Ardından, hazırlanan protokol ve gerekli belgelerle birlikte mahkemeye başvurulur. Eşlerin mahkemede ifade vermesinin ardından, hakim boşanma kararını verebilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Avantajları

Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davalarına nazaran çok daha uygun maliyetli bir seçenektir. Ayrıca çekişmeli boşanma davaları, istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte 3-5 yıl kadar sürebilmektedir ve çekişmeli boşanma davası sonucunda açılacak olan mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davalar ile birlikte bu süre 5-10 yıla kadar uzayabilmektedir. Oysa anlaşmalı boşanma davası, mahkemenin iş yüküne göre 1 ila 5 ay kadar sürmektedir ve bu nedenle taraflar ile müşterek çocuklar, boşanma nedeniyle olabilecek en az düzeyde manevi yıpranma ile süreci atlatabilmektedir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma, taraflar açısından hem maddi hem de manevi katkılar sağlamaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.