DOLAR 34,4646 0%
EURO 36,3861 0.01%
ALTIN 2.935,650,03
BITCOIN 32534332,19%
İstanbul
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akciğer Kanserinde Sigara İle Mücadele Çalışmaları ve Etkileri

Akciğer Kanserinde Sigara İle Mücadele Çalışmaları ve Etkileri

ABONE OL
Ekim 8, 2024 12:12
Akciğer Kanserinde Sigara İle Mücadele Çalışmaları ve Etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akciğer Kanseri ve Sigara İlişkisi

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, akciğer kanseri vakalarının yüzde 85’i sigaraya bağlı olarak gelişmektedir. Bu sebeple akciğer kanseri, dünya genelinde en ölümcül kanser türü olarak kabul edilmektedir.

Sigara Yasaklarının Önemi

2006-2010 doğumlu kişiler arasında, mevcut sigara içme trendlerinin devam etmesi durumunda üç milyon kişinin akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybedeceği öngörülmektedir. Ancak, 2095 yılına kadar 1.2 milyon ölümün önlenebileceği tahmin edilmektedir eğer 650 milyon kişiye sigara satışının yasaklanması gerçekleşirse.

Tütünsüz Nesil ve Önemi

Tütünsüz bir nesil yaratmanın etkilerini inceleyen çalışmalar arasında yer alan araştırmada, tütün endüstrisinin cinsiyet odaklı pazarlama stratejilerinin kadınları daha fazla etkilediği belirtilmektedir. Kadınlarda akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 31’i önlenebilirken, erkeklerde bu oran yüzde 45’ten fazladır.

Politika ve Uygulamalar

Tütünsüz nesil projeleri kapsamında bazı ülkeler, sigara satışını belirli nesil gruplarına yasaklama politikalarını hayata geçirmeye başlamıştır. Örneğin, Yeni Zelanda 2022 yılında 2008 sonrası doğan kişilere sigara satışını yasaklayan ilk ülke olmuştur. Ancak, bazı ülkelerde bu politikaların uygulanması ve sürdürülebilirliği konusunda tartışmalar yaşanmaktadır.

Sonuç

Sigara ile mücadelede sigara yasağı politikalarının yanı sıra sigara vergilerinin artırılması, dumansız alanların genişletilmesi ve sigarayı bırakma programlarının desteklenmesi gibi adımların da önemli olduğu vurgulanmaktadır. Tütün kullanımına bağlı sağlık sorunlarının azaltılması ve akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıkların önlenmesi için toplumlar ve devletler arasında ortak bir mücadele gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.