DOLAR 34,2335 -0.01%
EURO 37,0988 -0.4%
ALTIN 2.992,64-0,08
BITCOIN 2314894-1,19%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD ve Küresel Piyasalardaki Son Durumlar

ABD ve Küresel Piyasalardaki Son Durumlar

ABONE OL
Ekim 16, 2024 15:08
ABD ve Küresel Piyasalardaki Son Durumlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hollandalı ASML ve Diğer Yarı İletken Şirketlerinin Durumu

ABD’de açıklanan ekonomik veriler ve şirket bilançoları, global piyasalarda önemli etkilere yol açmaktadır. Hollandalı çip üretim teknolojileri firması ASML’nin hisseleri, 2025 net satışlarına dair hayal kırıklığı yaratan beklenti açıklamasıyla yüzde 16’dan fazla değer kaybetti. Bu durum, dünya genelinde yarı iletken hisselerinde satış baskısı oluşturdu. ABD’nin bazı Orta Doğu ülkelerine yapay zeka çipi satışlarını kısıtlama ihtimali de piyasalarda etkili oldu.

ABD Ekonomik Verileri ve Fed’in Faiz İndirimleri

ABD’de açıklanan makroekonomik verilere göre, ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi’nin imalat endeksi ekimde eksi 11,9’a düşerek sektörde daralmayı işaret etti. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi %3 olarak sabit kalırken, gelecek 3 ve 5 yıllık enflasyon beklentileri arttı. Bu veriler enflasyon endişelerini beslerken, Fed’in enflasyonla mücadelesinin uzun sürebileceği ihtimaliyle risk iştahını olumsuz etkiledi.

Amerikan Bankalarının Bilançoları

ABD’nin büyük bankaları arasında Goldman Sachs’ın net karı üçüncü çeyrekte %45 artarken, Bank of America’nın net karı %12 ve Citigroup’un net karı %9 azaldı. Bu bankaların kar ve gelir beklentileri aşıldı ancak hisselerinde farklı hareketler görüldü. Bank of America’nın hisseleri %0,5 artış gösterirken, Goldman Sachs ve Citigroup’un hisseleri farklı yönde seyretti.

Avrupa Piyasaları ve ECB Faiz Kararı Beklentisi

Avrupa’da dün satış baskısı hakimdi. Almanya’da yatırımcı güveni yükselirken, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam etmesi bekleniyor. ECB’nin faiz kararı ve Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları piyasaların yönü üzerinde etkili olabilir. Avro Bölgesi’nde ise sanayi üretimi artarken, İngiltere’de işsizlik oranı düştü.

Asya ve Yurt İçi Piyasalar

Asya’da karışık bir seyir izlenirken, Japonya’da makine siparişleri beklentilerin altında gerçekleşti. Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yükselirken, Dolar/TL ve diğer piyasalar da takip edilmekte. Yurt içinde ve yurt dışında açıklanacak veriler ve ECB Başkanı’nın açıklamaları, piyasaların seyrini belirleyebilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.