DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21631790,44%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AB, Polonya’nın Hukukunu İhlali Nedeniyle ‘7. Madde’ İhlal Prosedürünü Sonlandırıyor
  • Görüş Haber
  • Dünya
  • AB, Polonya’nın Hukukunu İhlali Nedeniyle ‘7. Madde’ İhlal Prosedürünü Sonlandırıyor

AB, Polonya’nın Hukukunu İhlali Nedeniyle ‘7. Madde’ İhlal Prosedürünü Sonlandırıyor

ABONE OL
Mayıs 6, 2024 17:17
AB, Polonya’nın Hukukunu İhlali Nedeniyle ‘7. Madde’ İhlal Prosedürünü Sonlandırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AB Komisyonu, Polonya’nın Hukukunu İhlal Etmesiyle İlgili Analizi Tamamladı

AB Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Polonya’nın adalet sistemindeki hukukun üstünlüğü ilkesini ciddi şekilde ihlal etmesi nedeniyle başlatılan “7. Madde” ihlal prosedürüyle ilgili analizin tamamlandığı bildirildi.

AB Komisyonu, Polonya’nın Hukukunun Üstünlüğü İlkesine Uyum Sağladığını Belirtti

Açıklamada, AB Anlaşması’nın 7(1) Maddesi kapsamında Polonya’da hukukun üstünlüğü ilkesinin ciddi şekilde ihlal edildiği riskinin artık bulunmadığı kanaatine varıldığı vurgulandı. Komisyon, Polonya’nın adalet sisteminin bağımsızlığına ilişkin endişeleri gidermek amacıyla aldığı yasal ve yasama dışı tedbirleri takdir etti.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen’den Tebrik Mesajı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımında, Polonya için “yeni bir sayfa açıldığını” belirterek, 6 yılı aşkın sürenin ardından 7. Madde prosedürünün kapatılabileceğine inandıklarını ifade etti. Von der Leyen, Başbakan Donald Tusk’u ve hükümeti bu adımı attıkları için tebrik etti.

Polonya’nın AB’ye Karşı Aldığı Önlemler ve Değerlendirme Süreci

AB açıklamasında, Polonya’nın adalet sistemindeki bağımsızlığı güçlendirmek üzere attığı adımların değerlendirileceği ve ülkenin taahhütlerine uyup uymadığının her sene gözden geçirileceği belirtildi. AB Komisyonu, Polonya’nın 2019’da yargı reformu çerçevesinde yargıçlara disiplin mekanizması kurarak yargının bağımsızlığına zarar verdiği gerekçesiyle suçlamıştı.

AB Adalet Divanı Kararı ve İhlal Prosedürü

AB Komisyonu, Polonya’ya karşı AB Adalet Divanı nezdinde dava açmış ve mahkeme, 5 Haziran 2023’te Polonya’yı AB hukukunu ihlal etmekle suçlu bulmuştu. Bunun üzerine 8 Haziran 2023’te başlatılan “ihlal prosedürü” sonucunda Polonya’nın AB Konseyinde oy hakkının elinden alınması gündeme gelmişti. Komisyon ayrıca, Polonya’nın alacağı yaklaşık 113 milyar avroluk fonu da dondurmuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.