Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya-Afrika Forumu’nda çok kutuplu dünya düzeninin geri döndürülemez olduğunu belirtti. Batı’nın Afrika’ya yönelik borçlandırma politikalarını eleştiren Putin, ticarette ulusal para birimlerinin önemine vurgu yaptı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da düzenlenen Rusya-Afrika Ekonomi ve İnsani Forumu’nda yaptığı konuşmada, uluslararası sistemdeki dönüşümün devam ettiğini ve çok kutuplu dünya düzeninin nesnel ve geri döndürülemez bir gerçeklik haline geldiğini belirtti. Putin, sömürgeci anlayışla hareket eden bazı ülkelerin bu yeni düzene direnç gösterdiğini ve çeşitli yaptırımlar ile ekonomik baskılar uyguladığını ifade etti.
Putin, Batılı ülkelerin Afrika’ya yönelik politikalarını eleştirerek, bu ülkelerin Afrikalı devletleri ağır koşullarla borçlandırmaya çalıştığını söyledi. Bu durumun, Afrika ülkelerinin yeniden borç esaretine sürüklenmesine yol açtığını ve gelecekte daha fazla ödeme yapmalarına neden olacak yağmacı koşullar dayattığını vurguladı. Rusya’nın ise Afrika ülkelerinin borç yükünü hafifletme çalışmalarına katkı sağladığını belirtti.
Putin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kuruluşların da reforma ihtiyacı olduğunu ve bu platformlarda Afrika ülkelerinin karar alma süreçlerindeki rolünün artırılması gerektiğini savundu. Gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomideki payının artmaya devam edeceğini öngören Putin, Afrika’nın doğal kaynakları, nüfus potansiyeli ve stratejik konumuyla bu dönüşümde kilit rol oynayacağını dile getirdi.
Rus şirketlerinin Afrika’daki faaliyetlerinin yağmacı veya sömürgeci olmadığını savunan Putin, bu şirketlerin ham maddelerin yerinde işlenmesini teşvik ederek yeni istihdam alanları yarattığını ve Afrika ülkelerinin bütçelerine katkı sağladığını belirtti. Rusya’nın Afrika’ya tarım ürünleri ihracatını artırmaya hazır olduğunu ve 2026’nın ilk 9 ayında kıtaya 13 milyon ton tarım ürünü ihraç ettiğini bildirdi. Tahıl ve gübre sevkiyatlarının 40’tan fazla Afrika ülkesine ulaştığını ekledi.
Putin, Rusya ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaretin ulusal para birimleri üzerinden artırılması gerektiğini vurgulayarak, alternatif ödeme sistemlerinin geliştirilmesinin önemine değindi. Rus ve Afrikalı bankalar arasındaki ilişkilerin genişletilmesi, karşılıklı şubelerin açılması ve alternatif finansal mesajlaşma mekanizmalarının kullanılması gerektiğini söyledi. Bu adımların işlem maliyetlerini azaltacağını ve siyasi müdahaleleri engelleyeceğini savundu.
Rusya’nın dijital teknolojiler alanındaki deneyimini Afrika ülkeleriyle paylaşmaya hazır olduğunu belirten Putin, kamu yönetimi ve kamu hizmetlerinde kullanılan modern teknolojilere dayalı sistemler geliştirdiklerini ifade etti. Rusya’nın büyük üretken yapay zeka modelleri geliştirebilecek teknolojik altyapıya sahip olduğunu ve Afrika ülkelerinin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak istediklerini sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]