ABD Başkanı Trump, Oval Ofis’te imzaladığı kararnamelerle doğumla vatandaşlık hakkı kapsamını daraltırken, ‘doğum turizmi’ uygulamasını yasakladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis’te imzaladığı iki başkanlık kararnamesiyle, ülkesinde doğan kişilerin Anayasa’nın 14. ek maddesiyle güvence altına alınan doğumla vatandaşlık hakkını kısıtlamaya yönelik adımlar attı. Kararnameler, doğumla vatandaşlık hakkı bulunmayan kişi kategorilerini genişletirken, özellikle çocuğunun vatandaşlık kazanması amacıyla geçici vizeyle ABD’ye gelenleri kapsayan ‘doğum turizmi’ uygulamasını yasaklamayı hedefliyor.
Başkan Trump’ın imzaladığı kararnamelerden biri, doğumla vatandaşlık hakkı kazanacak kişi kategorilerini daraltmayı amaçlıyor. Diğer kararname ise, ‘doğum turizmi’ olarak adlandırılan, çocuğunun ABD vatandaşlığı alması için geçici vizelerle ülkeye gelen yabancıların bu uygulamasına son vermeyi öngörüyor.
Trump, imza töreni öncesinde yaptığı açıklamada doğumla vatandaşlık hakkının asıl amacının ‘kölelerin bebekleri için’ olduğunu belirtti. Mevcut durumun değiştiğini ve bu alanda işletmeler kurulduğunu ifade ederek, ‘Olması gereken bu değildi.’ dedi.
ABD Yüksek Mahkemesi’nin doğumla vatandaşlık hakkına ilişkin önceki kararlarını ‘çok talihsiz’ olarak nitelendiren Başkan Trump, ‘Çok adaletsiz olduğu için düzenlemeler yapıyoruz.’ ifadelerini kullandı. Yüksek Mahkeme, haziran ayında bu hakkın anayasayla korunduğu yönünde karar vermişti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]